Wijk Af (vanaf 10 jaar - volwassenen)

Voor wie Vanaf 10 jaar, basis- en voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) en óók voor volwassenen
Wat Architectuur- en kunstproject, gebaseerd op architectonische, stedenbouwkundige en artistieke bijzonderheden. Introductieles en excursie (eerste ochtend) en workshop (tweede ochtend)
Waar en wanneer In alle stadsdelen van Den Haag
Duur Twee hele ochtenden – op afspraak
Leiding 8 leerlingen per architect-docent en 12 leerlingen per kunstenaar-docent

Voor dit project heeft de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren de artistieke wetenswaardigheden rond scholen zorgvuldig in kaart gebracht. Tijdens een introductieles vertelt een deskundige over het ontstaan van stad en stadsdeel. Hierna splitst de klas zich op in groepjes voor architectuur, beeldende kunst, stedenbouw, cultureel erfgoed of inrichting van de openbare ruimte en gaat op excursie in de buurt van de school. De tweede ochtend volgen de leerlingen een workshop, zo mogelijk in een van onze ateliers in de wijk. Daar buigen zij zich over een vraagstuk, maken een ontwerp en voeren dat driedimensionaal uit in de vorm van een maquette, glas in lood, een muurschildering/-reliëf of een 2D/3D-mozaïek. Hun resultaten presenteren ze aan elkaar, compleet met motivatie, onderbouwing en plan van aanpak voor uitvoering 'in het echt'.

Tentoonstelling

Tegen het einde van het schooljaar – meestal in juni - maakt de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren voor de buurtbewoners een grote overzichtstentoonstelling van honderden originele werkstukken op een openbare plek in de wijk.

Projectverslag
Van de eerste jaargang Wijk Af, Escamp (dat toen nog Escamp Uitgebreid heette) is een projectverslag gemaakt. Klik hier om het verslag te downloaden.